Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдия Линч

30 декември 2014, 09:08 часа
Реклама

Двама от тримата осъдени за убийството на студента Стоян Балтов са избягали от българското правосъдие. Това беше съобщено вчера (29 декември) и потвърдено днес от брата на жертвата - Борислав и майка му Зарка в сутрешния блок на Нова телевизия.

Коментар на редактора

Почерненото семейство поиска съдиите, които не са обърнали внимание на предупрежденията им, че убийците се готвят да си вдигнат багажа, да излежат сега присъдите им. И го искат с право - защото когато чуеш, че човек, над когото виси опасността да получи най-тежката присъда в България, нямало опасност да избяга, можеш да си помислиш само три неща - или "слугата на закона", който го казва, е малоумен, или е подкупен, или е малоумен и подкупен.

Липсата на правосъдие е структурен проблем на обществото ни. Защото щом законът важи за едни и не важи за други, разяждащата омраза и дълбокото отчаяние се настаняват в сърцата ни. И не могат да бъдат преодолени. А когато душата е ранена и страда, в живота няма красота.

Наказанието на Вили Георгиев и Светозар Стоилов няма да върне Стоян Балтов. Но би показало, че има справедливост, че не тате, братко и батко решават всичко. Затова искането на семейството на Стоян е справедливо - сега съдиите да излежат присъдата на убийците му. Оправданията с член този и алинея онази са повече от смешни, когато има такъв факт - бягство заради законови норми. Нормите могат да се отменят, могат да се тълкуват, а не буквалистки да се следват в изгода на едни и ущърб на други. Явно за да заработят съдиите ни, трябва да по-често да се сещат и за уроците на съдия Линч, които никой не би желал да вижда, но до които накрая отчаяните хора прибягват. И кой знае - следващият път някой може да грабне пушката, вместо да се надява на съдийското чукче, като знае как член този и алинея онази ще "преплакнат" правосъдието. А МВР да вземе да се сети, че общонационално издирване не е достатъчно - в ЕС сме и доста граници отдавна ги няма.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес