ООН: Населението на България ще намалее с 15% до средата на века

8388
ООН: Населението на България ще намалее с 15% до средата на века

Населението на България ще намалее с 15% до средата на века, посочва в своя доклад Фондът на ООН за населението, предаде ИТАР-ТАСС.

Числеността на населението на Земята ще продължи да расте благодарение на високата раждаемост в бедните и развиващите се страни и през следващия месец ще достигне 7.2 милиарда души, прогнозира ООН. Експертите от организацията очакват броят на жителите на планетата да се увеличи до 8.1 милиарда души, а до 2100 година – до 10.9 милиарда души.

НАТО поиска от Сирия да позволи разследване на ООН

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен поиска от сирийските власти да позволят на ООН да разследва на място използването на...

Най-съществен прираст в броя на жителите се очаква в най-бедните райони на планетата, където до 2050 година населението ще се увеличи двойно. Тази динамика ще се запази до началото на следващия век. Най-голям прираст се очаква в ДР Конго, Нигер, Нигерия, Индия, Танзания, САЩ, Уганда и Етиопия.

ООН прогнозира до средата на века да спадне с 15% броят на жителите на Русия, България, Беларус, Куба, Румъния и Украйна.

Настоящите лидери по численост на населението – Китай и Индия – ще се изравнят до 2028 година, когато в двете страни ще живеят по около 1.45 милиарда души. След това китайското население ще започне да намалява, а индийското да се увеличава.

Фондът на ООН за населението смята, че в близките десетилетия ще се запази тенденцията на „застаряване” на населението на Земята. Броят на жителите над 60-годишна възраст ще се утрои до 2100 година и ще възлезе на около три милиарда.

България се присъедини към Договора за търговия с оръжие на ООН

Правителството одобри присъединяване на България към Договора за търговия с оръжие, приет от Общото събрание на ООН на 2 април 2013 г...

Населението в развитите нации се очаква да остане до голяма степен непроменено, като се очаква да се повиши от 1.25 милиарда души тази година до около 1.28 милиарда души през 2100 година. В доклада се посочва, че броят на хората, които живеят в развитите държави няма да намалее благодарение на имиграцията от по-бедните страни, която се очаква да възлиза средно на около 2.4 милиона души годишно от 2013 година до 2050 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com