Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон няма да налага ограничения за български работници

14 септември 2013, 14:43 часа • 8427 прочитания

Великобритания няма да ограничава възможността на български и румънски граждани да работят в страната, съобщиха от британското посолство в София, цитирани от StandartNews..

Поводът за реакцията са плановете на британското правителство да закрие схемата за сезонните селскостопански работници. Решението провокира британските медии да напомнят, че няколко десетки хиляди българи и румънци всяка година участват в тях, което би възпрепятствало пътуването им. По данни на вестник „Гардиън" става въпрос за над 21 хиляди души.

От посолството обаче уточняват, че паралелно с отпадането на тази схема, отпадат и временните трудови ограничения за работа на граждани от България и Румъния във Великобритания. Решението е планирано за 31 декември, а оттогава трудовият пазар се отваря за българи и румънци, посочва и британският посланик Джонатан Алън в “Туитър”. По думите му закриването на селскостопанската схема няма да има отражение върху двете страни.

Причината е, че в края на 2013 г. изтича максималният срок за ограничаване на достъпа до трудовия пазар, който Европейският съюз позволява по отношение на новоприети страни-членки. България и Румъния се присъединиха н 1 януари 2007 г., а Великобритания беше една от държавите, която реши да наложи такава рестрикция.

Правителството в Лондон обяви, че обмисляното съкращаване на схемата е за да се подпомогне намирането на работа на безработни британци. Някои анализатори обаче предупреждават, че това може да доведе до поскъпване на селскостопанската продукция на Острова.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес