Франция е изправена пред тежка битка в Мали

16086
Франция е изправена пред тежка битка в Мали

Френските сили, които се намесиха в Мали, са изправени пред решителен, опитен и добре въоръжен враг и няма да могат бързо да разчитат на подкрепата на организирани африкански сухопътни части, смятат анализатори.

В петък Франция предприе въздушни удари, за да подкрепи малийската армия, провеждаща операция срещу ислямистите, които установиха контрол над северната част на страната и заплашваха да се насочат към столицата Бамако.

Президентът Франсоа Оланд заяви, че стъпката е необходима, за да се защитят около 6000 френски граждани в бившата колония и да се предотврати опасността обширната пустинна северна част на Мали да се превърне в рай, от който екстремистите да могат да атакуват Европа.

Франция съобщи за бързи успехи в източната част на Мали. Ислямистите са изтласкани от ключови позиции, но екстремистите стартираха контраофанзива и завзеха град в контролирания от правителството юг.

Източници от френското президентство признават, че са били изненадани колко добре екипирани, въоръжени и координирани са ислямистите.

„Те не са новаци. Имат добър усет за тактика. Имат много силна мобилност и оръжейни системи земя-въздух”, казва френският военен експерт Паскал льо Потрема.

Френски изтребители „Рафал” атакуваха бази, използвани от свързаните с „Ал Кайда” екстремисти в Гао и Кидал – два от основните градове в северната част на Мали, и складове с муниции и гориво близо до Кидал, база на групата „Ансар Дин” („Защитници на вярата”).

„Базите в тила и логистичните центрове трябва да бъдат ударени. Но не можем да смятаме, че победата ще дойде само чрез разрушението на военни цели. Нужно е да се окупира и земята, да се разположат военнослужещи и ресурси”, казва Потрема.

Анализатори посочват, че участието на Франция може да бъде относително кратко, ако единствено се цели да се спре напредването на ислямистите на юг.

Но ако целта е напълно да се възстанови контролът над северната част на Мали, то Франция може да е изправена пред „дългосрочна операция” в африканската страна, смята Бруно Тертаис от базираната в Париж Фондация за стратегически изследвания.
Според него вече има индикации за това, че френските части може да участват в продължителна операция.

Франция се надява да ограничи участието на своите военнослужещи, като прехвърля товара на сухопътната част от операцията на планираните западноафрикански сили за интервенция. Но експертите казват, че ситуацията на земя бързо се променя и вече може да е твърде късно за това африканските сили да изиграят ефективна роля.
„Ще бъдат нужни поне три месеца преди тези батальони да се задействат”, смята генерал Жан-Пол Тони, командващ мисията на ЕС в ДР Конго през 2003 година.

АФП

ООН подкрепи френската военна интервенция в Мали

Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи военна интервенция на Франция в Мали срещу ислямистките бунтовници. Генералният секре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com