Бенедикт XVI разреши да се свика конклав за нов папа по-рано

3448
Бенедикт XVI разреши да се свика конклав за нов папа по-рано

Ватикана съобщи, че папа Бенедикт XVI, който се оттегля от поста си в четвъртък (28 февруари), е подписал специален указ, с който дава на кардиналите "възможност да свикат по-рано" конклава, който трябва да избере наследника му.

"Давам възможността на Колегията на кардиналите да свикат по-рано конклава, веднага щом пристигнат всички кардинали или да отложат с няколко дни началото на избора, ако има сериозни причини", съобщи папата. По традиция конклавът се провежда между 15 и 20 дни след овакантяването на папския престол.

Междувременно стана ясно, че докладът от разследването на аферата с изтичането на поверителни документи в антуража на папа Бенедикт XVI ще бъде връчен на новия папа. Това каза говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. "Светият отец реши, че актовете, които само той е виждал, ще бъдат на разположение на неговия наследник", заяви говорителят.

Днес папата се срещна с комисията от трима пенсионирани кардинали, която разследваше скандала от април миналата година. Това са испанският кардинал Хулиан Еранс, словакът Йозеф Томко и италианецът Салваторе Де Джорджи. "В края на работата им той пожела да ги поздрави за резултатите и да изрази пред тях задоволството си. Оставяйки настрана човешките пристрастия, характерни за всяка институция, тяхното разследване показва щедростта, честността и духа на службата, която всеки в Светия престол изпълнява в подкрепа на мисията, поверена от Христос на неговия наследник Петър", съобщи говорителят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com