Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Африканската мисия в Мали струва почти половин милиард

28 януари 2013, 17:35 часа • 10733 прочитания

Африканските военни части в Мали ще се нуждаят от 460 млн. долара, съобщи Африканският съюз (АС), след като обеща да покрие 50 млн. от разходите за мисията, чиято задача е да оказва помощ на малийската армия в борбата й срещу ислямистите, предаде БГНЕС.

"За първи път в историята на АС бюджетът ще бъде използван за подкрепа на мирна операция", обяви Рамтане Ламамра – комисар по мира и сигурността на блока.

Обещанието на АС идва в навечерието на мащабна дарителска конференция, по време на която африканските лидери и западни делегати ще търсят подкрепа за мисията в Мали (АФИСМА).

АС "взе решение да отдели 50 млн. долара за АФИСМА и малийските сили за сигурност и въоръжени части", изтъкна Ламмара. Близо 5 млн. от тях ще отидат за малийската армия, допълни той.

В същото време генералният секретар на ООН, Бан Ки-мун, призова за подкрепа на Мали в неговата борба срещу ислямистите, заявявайки, че това е „морален императив”, предаде АФП.

В реч пред срещата на лидерите на Африканския съюз Бан Ки-мун заяви, че е „решен да помогне на народа на Мали в този критичен час”.

„Това е морален императив за всички членове на международната общност”, добави той.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес