Прокуратурата внесе в съда делото срещу шестимата обвинени за руски шпиони

2933
Прокуратурата внесе в съда делото срещу шестимата обвинени за руски шпиони
Снимка: БГНЕС

Военно-окръжната прокуратура в София внесе обвинителен акт по дело срещу групата от шестима души, които бяха задържани през март за шпионаж в полза на Русия.

Те са предадени на съд за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да ѝ служат като шпиони.

Иван Бакалов: Руските шпиони били пенсионери военни

"Трябва да си голям идиот наистина, за да разправяш на лидерите на десните партии в Европа - "Изгонихме много руски шпиони" и затова ис...

Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси без разрешение. 

Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София.

В групата участвали двама действащи офицери от служба „Военна информация“, ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Германия задържа руски гражданин по подозрение в шпионаж

Правоохранителните органи на Германия са задържали гражданин на Русия по искане на Главна прокуратура. Мъжът работи в един от германски...

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното ѝ предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

По досъдебното производство са събрани доказателствени материали в обем от над 140 тома. Проведени са разпити на повече от 70 свидетели и са извършени компютърно - технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а един е с наложена „Парична гаранция“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗАКОН И КРИМИ:

Майка и дете са с опасност за живота след катастрофа край Монтана

Брендо се изправя пред съда

Паднал с електрическа тротинетка: Млад мъж почина

Тежка катастрофа в Бучин проход се размина без жертви

Полицаи пострадаха при тежка катастрофа в Козлодуй

Пожар избухна в автоморга край село Труд, осем екипа на пожарната са изпратени на място

Австрия е доволна от нас: Вътрешният министър е оптимист за Шенген до края на годината

Калин Стоянов: Брендо е бил задържан в Киев

Телевизионният продуцент Нико Тупарев е арестуван

Не му провървяло в хазарта: Мъж открадна велосипед, оставен пред столично казино

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com