До 50% отстъпка в данъка за коли, изпълняващи евростандартите

90382
До 50% отстъпка в данъка за коли, изпълняващи евростандартите
Снимка: БГНЕС

До 50% отстъпка в данъка за колите ще ползват автомобилите, които изпълняват евростандартите, а 30 на сто ще бъде отстъпката в данъка за колите с катализатори. Това приеха депутатите от бюджетната комисия, които гласуваха на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси, предаде БНР.

Според промените превозните средства до 101 конски сили, които са снабдени с катализатори, но не отговарят на екологичните категории Евро 3, -4, -5, -6 или ЕЕV, ще заплащат данъка с намаление от 30 на сто за 2014 г., 20 на сто за 2015 г., и 10 на сто за 2016 г. Колите, които съответстват на евростандартите, ще ползват намаление от 40 на сто за Евро 3 и 4 и 50 на сто за тези, съответстващи на Евро 5 и Евро 6. Същото намаление ще важи и за автобусите, товарните автомобили и влекачите с ремарке.

Пазарът на автомобили с над 15% ръст

Пазарът на нови коли в България е нараснал с 15,7% през септември спрямо същия месец на 2012 г., показват данните на Асоциацията на е...

"В закона няма изискване да се доказва наличието на действащо катализаторно устройство, то ще се доказва както е досегашният ред, тоест в декларацията се посочва, че има действащо катализаторно устройство. Само има изискване за доказване на еко категориите съответно три, четри, пет и шест с документ, от който да е видно каква е екологичната категория на превозното средство", поясни заместник финансовият министър Людмила Петкова.

По думите на Людмила Петкова общините са уверили Министерството на финансите, че се извършва контрол върху това, че автомобилите, които ползват отстъпка в данъка, наистина имат катализатори. Данните на Сдружението на общините обаче не са пълни, защото не са от всички 264 общини, каза Петкова и допълни: "Около 30-40% от автомобилите, които са с действащи катализатори и са със стандартите до евро три, ползват тази преференция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com