Адвокати отново на протест, защитават колега

2669
Адвокати отново на протест, защитават колега
Снимка: Pixabay

Адвокати отново са на протест срещу ръководството на гилдията пред сградата на Висшия адвокатски съвет. Преди няколко месеца бе проведен подобен протест, предаде репортер на БГНЕС.

Според адвокати, между двата протеста се забелязва тенденция на реваншизъм. Те смятат, че е необходим нов Закон за адвокатурата, така че да бъде уредено Общото събрание на адвокатите, което да определя бюджета на организацията и да го контролира.

Адвокати се събраха на ул. Калоян, за да подкрепят техен колега, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес Висшият дисциплинарен съд провежда заседание по дисциплинарно производство срещу наша колега – адвокат Меглена Гунчева, председател на адвокатската колегия в Хасково. Съдът заседава тук на ул. „Калоян” и затова група адвокати сме се събрали да покажем подкрепа на колегата ни“, каза Емил Георгиев от Обединението на свободните адвокати.

Адвокати искат оставката на целия Висшия адвокатски съвет с протест

Адвокатски протест пред сградата на Висшия адвокатски съвет в София се организира в петък, 24 юли. С искане за оставки на всички членов...

Той посочи и защо тя е обект на такова производство: През 2018г. Висшият адвокатски съвет прие решение, с което удвои размера на вноските, които адвокатите дължат на висшия орган, като го обоснова с необходимостта да се изгражда електронна адвокатура, някакъв допълнителен фонд да се създава за по-ласкаво отразяване на адвокатурата в медии и куп други неща. В две последователни години след това от отчетите, които се даваха на общи събрания стана ясно, че тези пари просто се трупат и се набират на една сметка, не се харчат целево, нищо не се случва, а същевременно извън София, тоест в страната, има немалко български адвокати, които се затрудняват да плащат тези допълнителни вноски. Например такъв е случаят с колегите в Хасково, от които тръгна едно брожение, но подобна е ситуацията и в адвокатска колегия Смолян, подобни са нещата в Пазарджик, в Благоевград, Стара Загора, включително и в Пловдив имаше състояния срещу това. И на миналогодишното Общо събрание на адвокатите от страната се прие решение, по силата на което трябваше да бъде задължен председателят на ВАдС Ралица Негенцова да предприеме стъпки за възстановяване размера на старите вноски, а ако това не се случеше до един определен период от време, колегиите да се считат освободени от тази допълнителна финансова тежест. Това е фактически, което и направи колегата Гунчева – тя изпълни решение на Общото събрание на адвокатите от страната. А пък по смисъла на Зaкона за адвокатурата това общо събрание се явява върховният орган на адвокатурата.

„Задава се въпросът може ли този върховен орган да приеме решение и върховният изпълнителен орган, т.е. ВАдС пък да не го изпълнява. В такава много странна хипотеза се намираме в случая“, каза адвокат Емил Георгиев.

Той обясни, че дисциплинарното производство е образувано, заради отказа на колегията в Хасково и Меглена Гунчева като неин председател, да изплаща този увеличен размер на вноските."Тоест тя превежда вноски към ВАдС, но не в пълния размер", посочи той.

Днес тук се четат и плакати като: „Оставка на целия ВАдС“, Емил Георгиев посочи, че той присъства днес, за да подкрепи Гунчева, не е тук да поиска оставка на Висшия адвокатски съвет. „Но припомням, че на последното проведено Общо събрание на адвокатите от страната през 2020, това събрание сне доверието си от ВАдС и това е много важно да се знае. Тези плакати предполагам, колегите, които са донесли в този смисъл ги носят, но аз съм ги виждал и на други събития и мисли не са целево създадени и направени за днешното“, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com