Защо е важно да спим в пълна тъмнина?

12517
Защо е важно да спим в пълна тъмнина?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Хората, които не спят в пълна тъмнина, е много по-вероятно да развият онкологични и сърдечносъдови заболявания, твърдят руски учени.

"Все по-ясна е връзката между прекомерната осветеност, предимно в големите градове, и риска от развитие на различни заболявания — предимно сърдечносъдови и онкологични", отбеляза ръководителят на центъра за медицина на съня към Московския държавен университет сомнологът Александър Калинкин, предаде БГНЕС.

"Союз-СТ" изведе в орбита метеорологическия спътник "Метоп-си"

Руската ракета "Союз-СТ" успешно изведе в орбита европейския метеорологически спътник "Метоп-си", предава ТАСС  Пускът е извършен...

Според него светлината е основен регулатор за производството на хормона мелатонин. Всяка клетка съдържа собствен часовник, има собствен цикъл, който се регулира от мелатонина.

"Ако вечерно време стоим на прекалено светло или използваме компютърни устройства, то това отмества производството на мелатонин за по-късен час и предизвиква проблеми със съня", уточнява Калинкин.

Друго важно условие за запазване на доброто здраве е да се будим след изгрева на слънцето. Редица изследвания показват, че хората, които стават от сън още по тъмно, имат по-нисък имунитет и са заплашени от депресия.

Владимир Ковалзон от Института по въпросите на екологията и еволюцията подчертава, че електрическото осветление силно се различава от слънчевата светлина и няма същата способност да "рестартира" биологическия часовник.

Седмична прогноза за времето за 5 - 11 ноември

И в началото на другата седмица се очаква да бъде слънчево, без валежи. В понеделник и вторник температурите ще се понижат още малко и...

Руските учени са единодушни, че най-опасни за здравето са нощните смени. Замяната на съня, с какъвто и да е вид бодърстваме противоречи на вътрешния за всеки човек часовник.

Ако човек работи през нощта, а спи денем, то в организма се появява противоречие, което се нарича "десинхроноза", поясняват експерти. Неслучайно Световната здравна организация е обявила, че работата на смени повишава риска от появата на някои злокачествени тумори.

"Най-голямо отражение има върху риска от рак на гърдата. При медицинските сестри, работещи на смени, вероятността от подобно заболяване нараства с 40%, а при стюардесите със 70%", уточнява преподавателят от Първи московски държавен медицински университет.

Учените смятат, че най-подходящото време за заспиване е между 21 и 22 часа, когато именно започва секрецията на хормона мелатонин. Оптималната продължителност на съня следва да бъде от 7 до 9 часа, но всичко в интервала от 6 до 10 часа е напълно допустимо. 

Месечен хороскоп за ноември 2018 година

Овен Ноември ще ви подари приятни изненади в служебната сфера. Успехът ви ще бъде забелязан и оценен, от който трябва. Пазете се от за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Една от най-редките котки в света вече не е застрашена

Доклад: Все повече малки деца боледуват от диабет

Учени: САЩ са заплашени от земетресение от 9 по Рихтер и 30-метрово цунами

Ето как свиренето на музикален инструмент влияе на развитието на мозъка

Ново проучване: Слоновете в Африка се обръщат един към друг с имена, като хората

Епидемия от гняв по света: Полезна, но и опасна

Виждали ли сте някога вулкан да прави това? Удивително ВИДЕО от Гватемала

Лекарство на "Pfizer" срещу рак на белия дроб показва добри резултати

Тоалетна в Русия: Археологическа ценност. Не, имаме си такива на пазара (СНИМКА)

Находка: Откриха тайни помещения под пирамидите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com