Коронавирус COVID-19 - всичко, което трябва да знаем

13281
Коронавирус COVID-19 - всичко, което трябва да знаем
Снимка: iStock

COVID-19 е силно инфекциозно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус. Болестта е открита в Китай през декември 2019 г. и оттогава се разпространява по целия свят.

Откъде идва коронавирус COVID-19

Вирусът и болестта бяха открити за първи път в Ухан, Китай на 31 декември 2019 г., а от началото на март 2020 г. доведоха до огнище в над 60 страни по целия свят, включително България.

Как не се съобщава за коронавирус

Събота вечерта, 23:29 часа. Разпространява се съобщение за извънреден брифинг на Националния щаб за коронавируса. 0:00 часа. Брифингът...

Макар че коронавирусната болест популярно се нарича просто коронавирус, коронавирусът всъщност се отнася до голямо семейство вируси, които могат да причинят заболявания при хора и много животни. Някои от тези заболявания са редки, но тежки респираторни инфекции, включително респираторен синдром на Близкия изток (MERS), тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и, както наскоро беше открито, COVID-19.

На 11 февруари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) официално нарече този нов коронавирус COVID-19. COVID е съкращение за коронавирусна болест. Числото 19 се отнася до факта, че болестта е открита за първи път през 2019 г., въпреки че епидемията е настъпила през 2020 г.

СЗО: Прилики и разлики между коронавирус и грип

Основни факти за грипа

Какво е грип? Грипът е заразна респираторна болест, причинена от грипни вируси, които заразяват носа, гърлото и понякога белите дробов...

Техническото наименование на вируса, причиняващ COVID-19, е тежък остър респираторен синдром коронавирус 2, съкратено като SARS-CoV-2. COVID-19 е генетично свързан с вируса, довел до епидемията от SARS през 2003 г. SARS е по-смъртоносен от COVID-19, но по-малко заразен.

Коронавирусите съдържат РНК (Рибонуклеинова киселина) и са сферични. Под микроскоп вирусите изглежда са заобиколени от шипов масив, за който се смята, че прилича на корона или форма на корона, откъдето идва и името коронавирус.

Смята се, че източникът на новия коронавирус е животно. Вирусът се разпространява през капчици от устата и носа на човек с COVID-19 след кашляне, кихане и издишване.

След това други хора могат да хванат вируса, като вдишат тези капчици или влязат в контакт с повърхности, които са били замърсени с капчиците (като например докосване на предмет и след това докосване на части от лицето).

Ето защо е важно често да миете ръцете си - сред другите практики - за да намалите риска от разпространение или заразяване с вируса. 

Тамян - всичко, което трябва да знаем за него

Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia. Тя се използва за производство на обреден тамян, но същ...

Симптоми на коронавирус COVID-19

Чести симптоми на COVID-19 са висока температура, умора, суха кашлица и затруднено дишане. По-рядко срещаните симптоми включват болки, хрема и диария. Някои хора, заразени със COVID-19, обаче, изобщо не проявяват симптоми или не се чувстват болни.

Според СЗО повечето хора (80%) се възстановяват от COVID-19. Въпреки това, COVID-19 може да се развие в тежко заболяване, особено при възрастни хора или хора, които вече имат медицински състояния.

Правителствата на множество държави и СЗО обявиха извънредни ситуации в областта на общественото здраве поради COVID-19. Вирусът причини над 3000 смъртни случая, а над 90 000 зарвзени са потвърдени по целия свят. Ситуацията COVID-19 бързо се променя.

Как да наричаме вируса?

Възпален седалищен нерв - причини, симптоми и лечение

Седалищният нерв е най-големият нерв на тялото. Той се намира под долния край на мускула на задната част на бедрото и достига до пръсти...

COVID-19 е официалното наименование на заболяването, причинено от новооткрит вид коронавирус.

COVID-19 понякога се изписва с малки букви като covid-19. Популярно, COVID-19 се нарича COVID (или covid) за кратко. Заболяването също често се нарича коронавирус, но моля, имайте предвид, че коронавирусът технически е името на семейство вируси, включително SARS-CoV-2, което причинява COVID-19.

Трябва ли да изпадаме в паника?

Не. Разпространението на вируса извън Китай е тревожно, но не и неочаквано развитие. Ключовите въпроси са колко преносим е този нов коронавирус между хората и каква част от тях се разболяват тежко и се озовават в болница. Често вирусите, които се разпространяват лесно, имат тенденция да имат по-леко въздействие. Коронавирус COVID-19 удря най-тежко възрастните хора, както и тези със слаба иумнна система.

източник: www.dictionary.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как можете да разберете какво не е наред с тялото ви по вкуса в устата ви?

За лекуването на какво се използва липовият цвят

Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си

3 знака, че непохватността ви е симптом на опасни заболявания

Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

Лекар: Тази храна ще свали кръвната захар до 3,8 mmol/l само за 1 седмица

Този летен плод забавя стареенето

Лекар: Хората с това заболяване трябва да ядат кисело мляко

Поставете ТОВА до леглото си вечер - ще си благодарите на сутринта

Смес от 3 съставки чисти холестерола и сваля кръвното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com