По кое време на деня е най-добре да се пръскат доматите?

3822
По кое време на деня е най-добре да се пръскат доматите?
Снимка: iStock

Пръскането на доматите е важна част от грижите за тях, осигуряваща превенция или лечение на вирусни, бактериални, гъбични заболявания, както и за борба с вредителите, застрашаващи реколтата. Пръскането е ефективно, ако се извършва по адекватен начин, в правилния отрязък от деня и при подходящи климатични условия.

Пръскането непосредствено преди или след дъжд е загуба на време и средства, тъй като дъждът ще отмие препарата, преди да е подействал на доматите. Вятърът също не е ваш приятел, ако ще пръскате доматите. Поривите му по време на пръскане ще отнесат препарата далеч от растенията, на които е нужен. Самата техника на пръскане също е от значение за ефикасността. Важно е да пръскате равномерно, да е на малки капки, да обхванете всички растения.

Грешките, допускани в избора на препарат и в техниката на пръскане, струват скъпо. Ето защо освен по кое време на деня се пръскат доматите, следва да сте запознати и с основните правила за ефективно пръскане, предназначението на различните препарати, приготвянето и съхраняването им, за да има резултата от усилията и труда ви.  

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

По кое време на деня се пръскат доматите?

Ако очаквате да има посочен час, ще ви разочароваме. Въпросът е спорен, а отговорът зависи от това каква е целта на пръскането и какво е времето. Може да пръскате сутрин, ако обаче росата е изсъхнала. В противен  случай пръскането се обезсмисля.

Обикновено се препоръчва пръскане с химия вечер, а препарати, приготвени от вас, които не съдържат химия като йод или мая например, както и с домашно приготвени био препарати като разтвори с коприва, пепел, чесън и т.н. може да прилагате както сутрин, така и вечер. И все пак следвайте препоръките от рецептата за домашен препарат или  упътването за употреба на този, който сте закупили от агро аптеката.

Производителите най-добре знаят кога е най-ефективно да се извърши пръскането с даден препарат и са посочили препоръки за това върху опаковката. Възползвайте се от информацията и я следвайте стриктно.

Пръскането по обяд е табу заради топлото време независимо от вида на препарата и целта на пръскането. За да е ефективно пръскането, то задължително трябва да се извърши рано сутрин или привечер, когато слънчевата активност е по-слаба, а жегата не е така осезаема.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Какво друго е важно да знаете за пръскането на доматите?

Според френския селскостопански технически институт за приложни изследвания, свързани с отглеждането на земеделски култури, начинът на действие на използвания продукт, времето на годината и липсата на вятър са най-важни при планиране на пръскане и трябва първо да се съобразите с тях, преди да обмислите сутрин или вечер да пръскате доматите.

Все пак специалистите от института препоръчват контактните препарати, както и тези, които трябва да проникнат през корените, да се прилагат сутрин, тъй като времето обикновено е по-спокойно и липсва вятър, който обезсмисля пръскането. Може да пръскате с подобни препарати и вечер, ако е спокойно времето и ако вятърът не създава проблеми.

По отношение на системните продукти се препоръчва пръскането да се осъществи много рано сутринта или в края на нощта, защото след това доматите, а и всички култури, са стресирани от  жегата през лятото и по-трудно се усвояват препаратите.

За да бъде ефективно пръскането, да постигне заложените цели и предпази доматите вместо да им навреди, то трябва да се извършва правилно, като се внимава за всеки детайл – точното дозиране на препарата при приготвянето на разтвора, съгласно упътването за употреба, изправността на машината за пръскане, колко време може да се съхранява приготвеният препарат са не по-малко важни от времето, в което е най-добре да се извърши пръскането.

Пръскането на доматите трябва да се съобрази и с фазата на развитието им. На всеки етап от развитието си те се нуждаят от адекватна и различна грижа, която специалистите могат да препоръчат. Доверете им се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com