Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катар ни сложи 200 млн. депозит за "добър ден"

17 май 2012, 19:11 часа • 11464 прочитания

Катар ще вложи депозит от 200 милиона долара в БНБ като доказателство за своята сериозност за бъдещите си инвестиции в България.

Това каза катарският премиер шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани след среща със своя колега Бойко Борисов.

"Най-малко три екипа специалисти от Катар ще бъдат изпратени в България, за да разговарят за проекти в областта на здравеопазването, селското стопанство, недвижимите имоти и др. В рамките на месец ще бъде разработен график за работата по осъществяване на двустранни проекти", гарантира Ал-Тани.

Катарският премиер благодари на премиера Борисов за сърдечното посрещане.

"Тази визита идва след вашето успешно посещение в Катар, когато изминахме важни стъпки в нашето сътрудничество. Нека най-напред ви поздравя за начина, по който работихте, за оперативността, с която набелязахте сферите, в които можем да установим сътрудничество. Впечатлени сме от яснотата, с която поставяте всички въпроси. Във ваше лице виждам сериозен човек, който работи оперативно, каза шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани.

Той каза, че се надява в Катар да има много желаещи инвеститори и че тези проекти ще стартират още тази година.

От своя страна премиерът Бойко Борисов

отбеляза в словото си интересното прозрение: "Хубаво е да имаш петрол, хубаво е да имаш газ, но когато няма какво да се яде – те не са нужни".

"България има тези изключителни ресурси, да произвеждаме заедно и във всяка една от тези сфери", заяви Борисов и не пропусна да акцентира, че не е имало предишни случаи инвеститори да са "сложили по 200 милиона долара депозит в БНБ за „добър ден”.

България и Катар ще правят смесени предприятия за производство на мед и в областта на овцевъдството.

"Изключително сме впечатлени всички от работата на авангарда на премиера на Катар. В продължение на три седмици над 40 експерти от всички области, за които говорим днес, бяха в България, а днес той наложи график за следващия един месец – кои следващи да дойдат, за да им доизчистят детайлите на това, което е направено досега", каза Борисов.

По думите му някои от българските фирми са започнали да подписват договори и реално да изнасят продукция. Борисов заяви, че овцевъдството е гарантиран пазар.

"Колкото агнета се произведат, ще намерят реализация. Преди сме произвеждали около 8 млн. агнета, а сега – десет пъти по-малко. Целият арабски свят познава българското агнешко, познава българското телешко, познава българското пилешко. Българското месо, мляко, сирене са с изключително добро реноме, каза българският министър-председател.

В Европа кризата по никакъв начин не е отминала, всички държави се борят за инвестиции, всеки гледа да оправи първо себе си.

"За съжаление, в нашия регион 10 години имаше война в една от нашите съседки, сега финансовата криза и проблемите, които има, също се отразяват на целия регион", каза още Борисов.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес