Възраждат рибарството - древния поминък на Бургаския регион

4670
Възраждат рибарството - древния поминък на Бургаския регион
Снимка: БГНЕС

Три милиона лева са осигурени за занимаващите се с рибарство, по програмата за морско дело и рибарство. За да получат част от сумата, кандидатстващите трябва да работят в този сектор, в населени места в община Камено, както и в бургаския жилищен комплекс "Меден рудник", кварталите "Крайморие", "Акациите", Рибарското селище "Ченгене скеле", селата Маринка, Димчево, Извор, Твърдица и други. Парите са осигурени от община Бургас и Местната инициативна рибарска група Бургас-Камено, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Първата мярка вече е отворена, остават още пет. "Досега Бургас беше дискриминиран и не беше допустим бенефициент по рибарската програма. Ние се борихме, стигнахме чак до Европейската комисия, аргументирахме се и регламентът беше променен в наша полза. Призовавам малките и средни фирми от Бургас и Камено да бъдат активни, защото тези пари са за вас, големи компании от столицата и страната нямат право да кандидатстват за тях", заяви кметът Димитър Николов.

Actualno.com разговаря с Димитър Янчев, председател на сдружение "Морски сговор", по въпроса дали рибарското селище ще кандидатства с проект: "Ние сме в основата да се създаде Местна инициативна рибарска група (МИРГ) и тя съществува благодарение на "Морски сговор". Ние не отговаряхме на условието, защото не се допускаха да участват населени места под 10 000 души. Преди три години събрахме подписи, предадохме ги в общината и кметът Димитър Николов задвижи нещата и промениха условията. Така че рибарското селище ще кандидатства много сериозно по различните мерки, които предлага програмата. Рибарите обаче се дразнят, когато фигурират в публичното пространство като Ченгене скеле. Някога така се е наричал кей, един мост, който с течение на времето падна и отдавна не съществува. По закон ние сме селищно образование рибарско селище и с това име ще кандидатстваме по различните проекти".

Нова комисия ще решава проблемите на бургаския квартал „Сарафово“

Жители на „Сарафово“ не са доволни от действията на община Бургас, свързани с брегокрепването в източната част на квартала....

97 000 лева е максимумът, за който може да се кандидатства. Парите могат да бъдат използвани за обучение на персонал, купуване на специализирана техника, софтуер, транспортни средства, строително-ремонтни или други дейности.

Откриването на нови работни места ще носи най-много точки при оценяването на подадените проекти. Кандидатстващите фирми или НПО трябва задължително да са регистрирани в Бургас или Камено, а не в други населени места по крайбрежието.

Крайният срок за кандидатстване по тази мярка е до 30 декември 2019 година. Втората ще бъде отворена след тази дата и е насочена най-вече към неправителствения сектор. Нейната цел е да стимулира опазването на природното богатство на региона.

Целта на програмата с шест мерки е да повиши конкурентоспособността на местния бизнес в рибарския сектор. Да се създадат нови работни места, за да не остане в миналото поминъкът, който е изхранвал през времето хората от града и региона. Идеята е също, природните ресурси на Бургас да бъдат съхранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Показват в Бургас копие на скелета на австралопитека и други праисторически чудеса

Община Бургас ще се проведе третият симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Община Бургас насърчава кръводарителите

Създават фотоволтаична централа в Бургас

Ученичка от Бургас бе наградена от президента Румен Радев

Община Бургас работи върху стратегия за интелигентна трансформация

Burgas Free Tour стартира сезона на безплатните туристически обиколки

Пърият по рода си палеоуикенд ще се проведе в Бургас

Кметът на Бургас и училищните синдикати подписаха колективния трудов договор

Бургаски ученици показаха съпричастност към изоставени животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас