Близо 4000 са се заразили с COVID-19 след първата ваксина, над 400 - след втората

6053
Близо 4000 са се заразили с COVID-19 след първата ваксина, над 400 - след втората
Снимка: iStock

Председателят на румънския Национален комитет за координация на ваксинационните дейности д-р Валериу Георгица съобщи днес, че 3969 души са дали положителен тест за коронавируса след поставянето на първата доза от ваксината, а 446 души са имали положителен тест след втората доза, съобщава Аджерпрес. Той обърна внимание върху важността на спазването на превантивните мерки както преди, така и след ваксинацията, тъй като е необходимо известно време, докато се образуват антитела, пише 24 часа.

"След първата доза, в периода 27 декември 2020 г. - 21 февруари 2021 г., общо 3969 души, представляващи 0,49 процента от общия брой на ваксинираните с първата доза лица, са дали положителен тест за вируса SARS-CoV-2", заяви Георгица. Той отбеляза, че установяването на инфекцията е станало средно седем дни след ваксинацията, тоест във времевия интервал, когато още не са били образували антитела в необходимата степен за осигуряване на защита.

ЕК: Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на движение

Европейската комисия съобщи, че дава 10 дни срок на Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на дв...

"Говорим вероятно или за ситуации, в които тези лица са били в инкубационен период в момента на ваксинацията, или във фаза на асимптоматична инфекция, като се има предвид, че инкубационният период на SARS-CoV-2 е от два до 14 дни", уточни той. Валериу Георгица посочи, че 95 процента от тези лица са били ваксинирани с препарата на компанията Пфайзер/Бионтех, 4,6 процента - с ваксината на Модерна, а 0,4 процента - с тази на АстраЗенека.

Същевременно 446 души, представляващи 0,08 процента от общия брой на ваксинираните с двете дози, са имали положителен тест за коронавируса в периода 17 януари - 21 февруари. Всички те са били имунизирани в ваксината на Пфайзер/Бионтех, тъй като по това време тя е била единственият тип ваксина, от която се е поставяла втора доза. Ваксинацията в Румъния започна на 27 декември с ваксината на Пфайзер/Бионтех. От 4 февруари се поставя ваксината и на Модерна, а от 15 февруари - и тази на АстраЗенека. Спред вчерашни данни от началото на кампанията са поставени 1 409 087 дози ваксина на 819 447 души, от които 229 806 са ваксинирани с първата доза, а 589 641 - и с двете дози.

"Напомням, че ползата от ваксинацията достига максималната си степен най-малко 7,10 или 14 дни - в зависимост от вида на ваксината - след прилагането на втората доза. Отново подчертавам важността на спазването на превантивните мерки, защото иначе можем да имаме едно фалшиво чувство за сигурност и да се изложим на риск от заразяване", подчерта Георгица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com