Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масивен пожар изпепели исторически военен хангар в САЩ (ВИДЕО)

08 ноември 2023, 12:45 часа • 1205 прочитания

Исторически самолетен хангар в бивша военна база в Южна Калифорния бе унищожен след масивен пожар, разразил се на 7 ноември през нощта. С разрастването на огъня, продължил часове наред, структурата на хангара започнала да се срутва на части, а черен дим се издигал в небето и се виждал от огромно разстояние.

"Историята просто изгоря", казва Джон Гаита, който идва специално, за да види последните часове на хангара, който е бил част от военната му служба през 90-те години. Според свидетели звуците от срутването на горящия хангар отеквали на километри. Пожарникарите, които са били извикани на място, казват, че всичко, което остане от постройката, ще бъде съборено, съобщава "Los Angeles Times". Хангарът е собственост на военноморските сили на САЩ.

Каква е историческата стойност на този хангар

С височина, равна на 17-етажна сграда, дължина от над 300 метра и ширина от над 90 метра, масивната дървена структура първоначално е служела за хангар за хеликоптери и цепелини. Всъщност хангарите били два и били скоростно построени през 1942 г. Вече изгорялата постройка била толкова голяма, че в нея можело да се играят едновременно баскетболен, футболен мач и мач по американски футбол.

В същите военни хангари са снимани филмови класики като "Пърл Харбър", "Остин Пауърс", "Стар Трек" и др.

Още: Взрив в един от най-големите руски заводи за боеприпаси, Крим пак гори (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес