Цветанов се сети: Политиците започнаха да използват прокуратурата

5771
Цветанов се сети: Политиците започнаха да използват прокуратурата
Снимка: БГНЕС

"Това е най-тежката криза в управленския мандат на ГЕРБ", каза пред БНР Цветан Цветанов, член на ГЕРБ и бивш заместник-председател на партията. 

Според него времето, в което се случва тя - година преди парламентарните избори - ограничава възможността за реформи, но и за по-ясна визия за излизане от тази криза.

ЦЕЦЕРОН

Цветанов е човекът-досие (на френски dossier си значи папка). Той гледа те с усмихнато лице и в същия момент крои ти шапка. Недейте...

"По това, което наблюдавам, мисля, че в управлението всичко се фокусира и отива директно към премиера Бойко Борисов. Тук отсъстват тези, които координират дейността в съответните министерства. ... Във всяко управление трябва да има неотложни, дългосрочни и краткосрочни мерки, които да са свързани с организационни и структурни промени и със законодателни промени", коментира Цветанов.

По думите му арестът на министър засяга най-високите нива в държавното управление, но уточни, че по-важно е какво се случва на долните нива, които са координирали и проверявали и са докладвали, че няма проблем, след което министър Нено Димов е полагал подпис.

"Ефектността винаги е крайният етап на едно разследване, това е съдебен акт със съответната присъда на последна инстанция. Тогава вече можем да кажем, че всичко е било ефективно през цялото разследване до стигането до осъдителна присъда. Но това, което в момента наблюдаваме и смятам, че също е важно, тази водна криза в Перник и това, което вероятно предстои да се случи и с кризата с боклуците, които бяха внесени от Италия, аз съм убеден, че каквито и добри политики да прави правителството оттук нататък, винаги всеки ще връща темата за безводието и лишаването от вода на стохиляден град и същевременно всяка добра политика ще бъде омаловажена. С подаването на оставката на Нено Димов аз смятам, че той вече е ограничен от възможността да оказва каквото и да било влияние на съответните подчинени негови служители. Но все пак нито знаем какви са детайлите от разследването, нито какви са предположенията за евентуално заличаване на доказателства, които могат да помогнат на разследването и разбира се носенето на наказателна отговорност. Действително, имаше определена показност при задържането му, но това са въпроси, които трябва да бъдат задавани към други институции. Много са тълкуванията и изказванията и в едната, и в другата посока, въпросът е, че политиците започнаха да използват политически прокуратурата. Защото в много от случаите било то управляващи, било то опозиция, винаги всеки един иска да сезира прокуратурата и оттам вече се търси съответния политически дивидент. Наблюдаваме този процес вече 30 години и мога да кажа, че политиците са тези, които създадоха това усещане, че прокуратурата може да бъде част от политическите играчи на политическата сцена. За мен по-важно е политиците да изпълняват това, което е в предизборните им платформи“. Така Цветанов отговори на въпрос дали акцията по задържането на министъра на екологията не е била опит за политическа игра.

Цветанов коментира, че кризата с липсата на вода в Перник не може да бъде определена като сценарий:

Ген. Атанас Атанасов: Нено Димов стана жертва на своя кариеризъм

Нено Димов стана жертва на своя кариеризъм. В желанието си непременно да бъде във властта се превърна в жертва на този, който го е назн...

"Който говори, че има някакъв сценарий, трябва да си зададе въпроса защо се стигна дотук".

Според него не може да се прави аналогия между кризата в Перник сега и февруарските протести през 2013-а година заради високите сметки за ток, защото тогава е имало сериозен сценарий, който е бил разигран.

Прогнозата на бившия заместник-председател на партията е, че няма да се стигне до предсрочни парламентарни избори:

"Това управление трябва да покаже как ще се излезе от тази криза. Защото, ако се отиде на предсрочни избори по време на развитието на тази водна криза, резултатът ще бъде много тежък за партиите, които в момента формират коалиционното  управление". И посочи, че решението зависи от всички - и от малкия, и от големия коалиционен партньор.

Заместник на Нено Димов и служители от МОСВ на разпит

Замесник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и четирима висши служители от дирекция “Управление на водите&rdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика