"Не мислех, че ще атакуват мол": Разказите на оцелели от атаката в Кременчук

2088
"Не мислех, че ще атакуват мол": Разказите на оцелели от атаката в Кременчук
Снимка: Getty Images

На 27 юни 26-годишният Максим Мусиенко е на работа в магазин за електроника в търговския център в Кременчук. На място има около 100 клиенти, на които той помага с консултации за покупка на климатици. В 16 ч. местно време руска ракета поразява същия този мол в централната част на Украйна. Най-малко 18 души са убити, 59 са ранени, а смъртните случаи най-вероятно ще се увеличават в следващите часове.

„Работех, а в магазина имаше много хора. Не си спомням нищо след това“, казва Максим пред кореспондента на BBC в Кременчук. „Търговският център не е обект от опасност за руснаците. Мислех си, че сме далеч от границата“, добавя настаненият в болница Мусиенко. Той е с рана от шрапнел, сътресение на мозъка и множество драскотини.

Г-7 с атака срещу Путин след ракетните удари, обмислят ценови таван за руския петрол

Руският ракетен удар над търговския център в Кременчук в Централна Украйна хвърли мрачна сянка върху последния ден от срещата на Г-7 в ...

Съпругата му Виктория седи до него на болничното легло. Току-що са отпразнували годишнина, а следващата седмица предстои нейният рожден ден. Виктория била у дома, когато чула експлозията в мола. Веднага опитала да се свърже със съпруга си. „Вдигна телефона си и каза, че е в центъра на пожара“, припомня си тя.

„Не сме завладявали никого, просто искаме да живеем“, казва Максим за войната, започната от Русия на 24 февруари.

Припомняме, че руският ракетен удар над града в Централна Украйна се случи в период, в който в търговския център се намираха над 1000 души – по данни на президента Володимир Зеленски. Според него мнозина са успели да се измъкнат малко преди атаката, чувайки сирените за опасност. Други обаче са останали заклещени в клопката.

Никола е друг мъж, откаран в болницата след ракетния удар. Събудил се е в руините до съпругата си. „Опитахме да се измъкнем. Помогнах на жена ми, както и на едно момиче, което видяхме по пътя. Видях хора, които лежаха на земята. Някои от тях не отговаряха. Пожарът се усилваше“, казва той пред BBC.

Стивън Кинг: Атаките на Русия в Кременчук са тероризъм

Известният американски писател Стивън Кинг, който подкрепи Украйна още в първите дни след руската инвазия, реагира в социалните мрежи н...

Съпругата му също е в лечебното заведение и той ѝ пише поне през 2 часа, за да провери състоянието ѝ. „Не мислех, че това може да се случи. Никога не съм си представял, че ще атакуват търговски център. Там имаше жени и деца. Изглеждаше като безопасно място“, добавя Никола.

„Безопасното място“ обаче вече е превърнато в руини. Спасителните екипи все още са на място в опит да открият оцелели. Молът е едно от най-посещаваните места в града, намиращ се в Полтавска област. Там са разположени магазини, предлагащи различни стоки от дрехи до бижута, както и редица ресторанти. В радиус от 2 км от мястото на ракетния обстрел живеят близо 36 хиляди души.

Миша, който е жител на Кременчук, споделя, че е посещавал търговския център няколко пъти от началото на руската инвазия. Молът затваря всеки път, щом над града се чуят сирени, казва той. „Винаги има много хора там“, добавя Миша.

Зеленски нарече атаката „терористичен акт“, докато лидерите на Г-7 я определиха като военно престъпление. Русия твърди, че поразила хангари с оръжие и боеприпаси, постъпили в Украйна от САЩ и Европа, а нападението създало пожар, който обхванал разположен в близост „нефункциониращ търговски център“. Според украинската армия Кремъл тероризира украинското общество с ракетни атаки, за „да пречупи морала“ му.

Украинска информационна мрежа показа лицето на вероятно един от отговорните руснаци за жертвите в мола в Кременчук

Полковник Олег Тимошин е командирът на 52-ри гвардейски полк на руските ВВС, който е изстрелял ракетите, поразили голям търговски центъ...

В близост до сградата на търговския център беше създадено пространство за почитане на загиналите. Хората палят свещи, полагат цветя и отдават почит на жертвите. Други чакат новини за изчезналите. Жена на име Анна със сълзи на очи разказва пред BBC, че имала приятели, работещи в аптеката на търговския център. "Всичките ми приятели там са млади, под 30 години. Какво правят те (б.а. - руснаците)? Ще ни убият. Искам Русия да поеме отговорност“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа