Меркел: Не сме обсъждали засилване на санкциите срещу Русия

3321
Меркел: Не сме обсъждали засилване на санкциите срещу Русия
Снимка: Getty images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на съвместна пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски, че не са обсъждали засилване на санкциите срещу Русия, а само тяхното удължаване. Това предаде TACC, цитирана от агенция "Фокус".

Германия и Украйна смятат, че антируските санкции могат да бъдат смекчени само с напредъка в прилагането на споразуменията от Минск. "Докато бъде постигнат напредък, санкциите не могат да бъдат премахнати", каза Меркел.

Тя добави, че лидерите на Германия и Украйна не обсъждат засилването на санкциите срещу Русия. "Не говорихме за укрепване, а за продължаване на сегашния режим на санкции", подчерта германският канцлер.

"На 12 юли ще проведем среща на съветниците в "Минския формат" и ще видим как да продължим", каза тя. "Германия във всеки случай е готова да положи всички усилия“, добави Меркел. „Радвам се, че тристранната контактна група в рамките на процеса в Минск отново работи по-решително”, отбеляза канцлерът.

Според нея Германия и Франция са готови да участват в новата среща на върха в "Нормандския формат" и търсят подходяща възможност за това. "Ние - президентът на Франция Еманюел Макрон и аз - сме готови да търсим най-бързата възможност", подчерта Меркел.

Меркел не коментира дата за старт на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС

Пресслужбата на германския канцлер Ангела Меркел направи кратко изявление след срещата с македонския премиер Зоран Заев в Берлин, преда...

Владимир Зеленски

Позициите на Киев и Берлин по отношение на проекта за газопровода „Северен поток-2“ са диаметриално противоположни. Това подчерта държавният глава на Украйна Владимир Зеленски след срещата с канцлера в Берлин, където пристигна на първо посещение след встъпването си в длъжност.

„Запазването на транзита на руски газ през Украйна, неговото натрупване в украински хранилища е гаранция за енергийната сигурност на Украйна и Европа. Това е цивилизован метод за гарантиране на справедлив и безопасен европейски газов пазар", заяви Зеленски.

„Позициите ни по проекта „Северен поток-2" са диаметрално противоположни. В същото време сме благодарни за готовността да се включим в основен диалог с Германия по такъв труден въпрос", допълни украинският президент. Той изрази увереност в успешните преговори за подписване на споразумение за транзит на газ. „Мисля, че в близко бъдеще нашите страни ще седнат на масата за преговори и съм сигурен, че ще постигнем съгласие", отбеляза Зеленски.

Същевременно по темата Меркел заяви, че изпълнението на проекта „Северен поток 2“ и запазването на транзита на руски газ през Украйна са тясно свързани помежду си. „Постоянно казвах на руския президент, че за мен въпросът за транзита на газ през Украйна е много важен”, каза тя. "Президентът Владимир Путин винаги ме уверяваше, че знае за това. В тази връзка "Северен поток 2" и въпросът за транзита на газ през Украйна са тясно свързани помежду си", категорична бе Ангела Меркел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа