Как Китай може да спаси войната на Путин в Украйна

19296
Как Китай може да спаси войната на Путин в Украйна
Снимка: Getty Images

През изминалата година Китай се възползва по най-добрия начин от войната на Русия срещу Украйна и се превърна в един от малкото печеливши от конфликта. Пекин се изявява като премерен миротворец, като същевременно придобива значително влияние върху Русия.

Китай беше най-видимият и значим поддръжник на Москва във войната, като обеща партньорство с Русия "без ограничения" малко преди инвазията през февруари 2022 г. и помогна за поддържането на руската икономика по време на войната. Нарастващата зависимост на Москва от Пекин е доходоносна и полезна за китайците, а тази икономическа зависимост вероятно ще продължи и ще се задълбочи.

Анализ: САЩ ще трябва да пратят военни в Украйна, ако не помагат достатъчно сега

Не е в интерес на САЩ да има продължителна война в Украйна, защото това увеличава рискът да се наложи американски военни да участват пр...

Ангажиментът на Китай към "многополюсния" свят насърчи много страни от глобалния Юг да останат настрана от войната, без да желаят да се обединят в полза на Украйна. След като се похвали с помирението си с Иран и Саудитска Арабия, сега Китай популяризира своя "мирен план" за Украйна - напълно нереалистично предложение, което обслужва почти изцяло интересите на Русия. Планът не включва изискване за изтегляне на руските войски от Украйна.

Каквито и да са недостатъците му, той все пак позволява на китайския лидер Си Дзинпин да се представи като дипломатически посредник и да позиционира Китай като участник в евентуалното възстановяване на Украйна, пише Foreign Affairs в свой анализ.

ОЩЕ: Анализ: Си разчупи леда със Зеленски, но не му предлага приемлив мирен план

И все пак - въпреки всичко, което е спечелил като страничен наблюдател, Китай може да не е склонен да остане настрана за неопределено време. Победена Русия не е в интерес на Китай. Кремъл е най-важният партньор на Пекин в противопоставянето му на ръководения от САЩ международен ред. Въпреки многобройните си различия, Китай и Русия обединиха усилията си за постигане на алтернативен ред със собствени правила за война и мир, собствени финансови центрове и собствени многостранни институции.

"Настъпва промяна, която не се е случвала от 100 години", заяви Си Дзинпин през април - в края на посещението си в Москва. "И ние заедно движим тази промяна". Едно руско унижение в Украйна би подкопало този наратив, давайки на САЩ по-голяма свобода на действие да съсредоточат енергията и ресурсите си върху съревнованието с Китай.

Хаос в Русия след Путин, мигрантски натиск в Европа, Китай като суперсила: Как вижда бъдещето Робърт Каплан?

Необходимо е шекспирово мислене в геополитиката. Това заяви известният американски писател Робърт Каплан, ръководител на катедрата по г...

За да предотврати този резултат, Пекин може да реши да хвърли на Русия спасително въже, освен икономическа и морална подкрепа, и да предостави на партньора си смъртоносна военна помощ. Си може да направи това, за да удължи войната, да предотврати руско поражение или да ускори някакъв вид руска победа. Китайската помощ би могла да бъде скрита, т.е. предназначена да не бъде разкрита от американското разузнаване. Участието на Пекин може дори да бъде открито. Публичното обявяване на доставките на оръжия би било сигнал за официален съюз с Русия, а влизането на Китай във войната би отворило нова глава в международните отношения, превръщайки конфликта в Украйна в глобален.

ОЩЕ: Китай няма да дава оръжия на Русия

САЩ определиха предоставянето на смъртоносна помощ на Русия като "червена линия". Вашингтон заплаши с тежки последици - вероятно под формата на значителни икономически санкции, ако Пекин премине тази граница. САЩ обаче трябва да знаят, че Китай няма да се поддаде лесно на думи или на заплахата от допълнителни санкции.

В допълнение към реакцията на Вашингтон - Европа трябва да играе важна роля за възпиране на по-съгласувана китайска намеса във войната. С визитата на френския президент Еманюел Макрон в Пекин през април стана ясно желанието на Китай за достъп до европейската икономика. Дори Пекин да е убеден, че не може да поправи отношенията си с враждебно настроените Съединени щати, знае, че може да загуби много в Европа.

За да успеят, европейците ще трябва да дадат на Китай ясно да се разбере, че всяка военна подкрепа за Русия ще доведе до остър и единен отговор от страна на Европа. САЩ и Европа трябва да напомнят на Китай, че участието му във войната няма да намали западната подкрепа за Украйна. Едно китайско участие само ще стимулира допълнителна помощ от Запада, увеличавайки разходите и залозите за всички.

Изтекли документи сочат: Няма да има примирие между Русия и Украйна през 2023 година

Според The Washington Post се очаква военният конфликт между Украйна и Русия да продължи и през 2024 г., тъй като нито една от страните...

Китай има три широки интереса по отношение на войната в Украйна. Първият е да се предотврати падането на руския президент Владимир Путин. Русия с Путин начело е ценен актив за Китай. Тя е част от съперничеството на Пекин със САЩ в стила на Студената война. Тя осигурява евтина енергия и големи пазари за Китай. Пекин не иска Путин да бъде заменен от по-малко приятелски настроен лидер, нито пък иска вътрешна нестабилност в Русия, предизвикана от загубена война в Украйна. Най-лошият сценарий - раздробяване на руската държава - може да доведе до хаос в Китай, което да възпрепятства способността му да търгува с Централна Азия, Южен Кавказ и Европа. Въпреки че Путин и Си вероятно не са съгласни с това как трябва да приключи войната в Украйна, са съгласни, че едно ясно руско поражение би било недопустимо.

Китай също така разбира, че войната в Украйна има последици за международния ред. Ако тя завърши при западните условия с ясна украинска победа, САЩ ще определят войната като триумф на своя международен ред, своите правила, своята мощ и дипломатически ум. Това би нанесло удар по стремежа на Пекин за нов световен ред с китайски или китайско-руски характеристики. Но ако войната се проточи и продължи да допринася за инфлацията и продоволствената несигурност по света, Китай би могъл да представи конфликта като доказателство за недостатъците на съществуващия преди това международен ред, ръководен от САЩ. Тогава Пекин ще може да твърди, че 30 години американска хегемония са ни довели до тази безизходица, като същевременно се представя за отговорна страна в своя алтернативен международен ред. Накратко казано, Китай е доволен от продължаването на войната, доколкото тя задържа вниманието и ресурсите на САЩ в Европа, далеч от Индо-Тихоокеанския регион.

Третият интерес на Китай, който може да не е напълно съвместим с втория, е да има значителен дял в последиците от войната в Украйна. Пекин до голяма степен се задоволява да остави Русия, Украйна и Запада да се изтощят в бойните действия, но иска да има думата в евентуалния мирен процес и в следвоенния икономически пейзаж на Украйна. Преди войната Китай имаше нарастващи икономически отношения с Украйна и несъмнено ще играе важна роля в следвоенното възстановяване на страната. Въпреки че Киев настоява, че неговите поддръжници във войната трябва да бъдат основните бенефициенти на възможностите, които ще дойдат с възраждането на страната, Украйна може в крайна сметка да се обърне към Пекин, за да помогне да се посрещнат огромните нужди от възстановяване. Мирният план, който Си наскоро предложи на Путин в Москва, колкото и да е едностранчив, е знак, че Китай желае да бъде както посредник, така и икономически играч в Украйна. Иска да бъде на масата на преговорите, за да може когато войната приключи, да действа в съответствие с икономическите си интереси. Китай ще направи всичко възможно, за да спечели мира.

Мащабът на тези интереси във войната гарантира, че Китай няма да остави събитията в Украйна да се развиват по какъвто и да е начин. Пекин ще положи значителни усилия, за да попречи на САЩ да постигнат успех в Украйна. Ако войната продължи да се развива зле за Русия, Китай ще подкрепи Путин. Освен това ще се опита да впише войната в своята визия за регионален и международен ред. От една страна, Китай ще се стреми да разшири търговските си връзки с Украйна и нейните съседи, а от друга - ще разшири обхвата на действие на сили като Русия, които не се съобразяват с правилата, написани във Вашингтон.

Китай може и да вбие клин между Европа и САЩ, ако Вашингтон осъди Пекин за евентуално бъдещо снабдяване на руските военни усилия и предприеме санкции, а Европа откаже да последва този пример. Европейските държави, опасявайки се от китайски икономически ответни мерки, биха могли да оставят Вашингтон на сухо и да разцепят трансатлантическия съюз в този процес, пише Foreign Affairs.

Путин пред гилотината: Или мир, или ще бъде свален – това ли подсказва ново събитие? (ВИДЕО)

Макар вече да има оценки, че като цяло руската зимна офанзива стига кулминация, руските атаки по ключови зони като Бахмут и Авдеевка не...

Каквато и скрита подкрепа да окаже Китай на Русия - включително дронове, артилерийски снаряди и боеприпаси - тя няма да ѝ донесе победа по простата причина, че Русия няма последователен път към победата в Украйна. Китайската помощ не може да поправи неуспехите на руското военно ръководство, ниския дух сред руските войски и оскъдното стратегическо планиране на Кремъл. И все пак материалната помощ от Китай би могла да направи много за удължаване на войната, да даде на Русия тактически предимства на терен и да убеди руския елит, че Москва може да продължи да воюва. Китайската помощ би увеличила готовността на Русия да води дълга война, предпазвайки Путин от политическата уязвимост, породена от катастрофалното му нахлуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари